Friday, October 31, 2008

semester empat di fakulti.....

  1. setiap kali aku masuk kelas ni, pasti aku akan lihat koleksi barang kemas yang menghiasi tubuhnya. dari tudungnya yang berbunga2. dia punya neklace. baju dia berbunga2. jari jemarinya yang tidak kurang dari 5 cincin yang gedabak besar (kalau x silap akulah). macam ak datin aku tgk. suka sangat expose barang kemas. jelek aku tgk. kelas pun boring. aku hantar assignmnt utk subjek ni dua kali kene reject. macam 'hawau' (bak kata uyah). dia lah salah satu contoh rtm sangat memboringkan~PENULISAN SKRIP RADIO.
  2. pertama kali aku menjejak kaki ke kelas dia ni, aku semacam tak suke. dari permulaan ceritanya, aku tau dia ni betul2 materialistik. terlalu keduniaan. suka sangat mengutuk bdk2 kelas aku secara live. adoi. aku kadang2 terkena gak. tapi yang paling slalu kena zul. dia yang jd mangsa tiap kali kelas. aku rasa subjek ini mudah. tapi dia buat subjek ni susah nak lulus. ramai gak senior aku yang gagal subjek ni. boleh plak dia kata majoriti kelas aku ni akan repeat paper ni sem depan. berbulu jer aku dengar. macam hawau!~COPYWRITING
  3. sudah 4 semester berturut2 aku bersama pak agi. aku senang belajar dengannya. tiap kali kelas pasti ada kata2 tentang kehidupan dari dia. aku suka dengar. apa2 pun aku senang tiap kali hadir ke kelasnya.~PENULISAN LIRIK
  4. kelas yang banyak melukis. aku benci melukis sebab aku tak punya bakat utk melukis. sem lepas aku ada kelas ngn dia. assignmnt pun x banyak dia bagi. tapi sem ni dia bagi banyak plak assignmnt. kelam kabut aku melukis. walau macam haram aku lukis, dia terima gak. kerana assignmnt dialah aku mengalami kemalangan selepas menghantar tugasan ke bilik dia.~STORYBOARD
  5. sebelum aku belajar dengan dia, aku punyai pengalaman shooting bersama dengan dia. apa yang aku boleh cakap, diasangat hebat. aku sukadia walau pun aku lihat dia seperti dipinggirkan di dunia seni.ktika hadir ke kelas nya, dia sangat mementing jiwa melayu. tapi sayang, aku hanya belajar dengan dia separuh jalan sahaja kerana dia telah menerima tawaran dari aswara menjadi timbalan reaktor. so kelas ini di takeover oleh prnsyarah tutorial.~FALSAFAH SENI PERSEMBAHAN
  6. sem lepas aku ada kelas dgn dia. sem ni ada gak. dua2 jatuh pada hari jumaat kelas dia. senang juga belajar dengan dia. subjek ini agak mencabar kengantukan dalam kelas sebab setiap kali penayangan file, pasti aku tertidur kerana x berapa nak paham filem2 yang ditayangkan. biasalah, karya eksperimental memang macam tu.~EKSPERIMENTASI KARYAWAN
  7. kelas kadang ada kadang xde. pensyarah ni part time jer. tapi bapak dia full time lecturer kt teka. suka2 hati dia nak wat kelas bile2. ramai rakan2 aku gagal hadir kelas dia. selalunya dia akan lambat 45 minit datang ke kelas. satu hari tu hanya 8 orang shaja yang hdir ke kelas dia. habis mengamuk dia.hahhahaha.......terus dia cepatkan test mgu depannya.~LAW & PERFORMING ARTS

p/s : sem depan aku bakal sibuk dan pecah sebab kene pikir tesis, praktikal, black box dan banyak lagi.....sudah tahu suasana semester depan...

Wednesday, October 29, 2008

Tanpa Arah Tuju Short Film By fariziskan

video

dipeluk oleh kesunyian....

sejuk.

termangu.

terpinggir.

tegang.


perasaan yang aku rasa ketika sedang duduk memikirkan pasal mimpi dan makna. perasaan yang aku rasa seperti sesuatu yang cuba menidakkan diri sendiri bahawa apa yang aku lakukan seperti sia-sia. tidak pernah aku rasa bahawa apa yang aku lakukan adalah sesuatu yang akan berjaya.

tegang rasanya jika sering memikirkan hal ini. sejuk mengecut jika selalu disogok hal ini. terpinggir diri jika dipeluk oleh kesunyian. termangu seperti orang gila yang tiada tujuan.

tapi apa yang dirasakan seperti malam yang terang tanpa apa-apa yang difikirkan. tapi kita sering terpinggir dengan makhluk yang palat.








p/s : palat sungguh hidup ini. seperti pantat yang menusuk.

Monday, October 27, 2008

bakat mangu~


"bakat itu tidak turun pada orang yang mahu,
tapi ia turun pada orang mangu "

ketika aku diajak oleh kakak aku pergi ke down town, aku macam berbelah bagi. dari pukul 5 petang aku online semata-mata mahu menunggu seseorang. jam menunjukkan jam 12 something.entah kenapa mata aku seperti menunjukkan riak setuju. aku terus off laptop. tiba-tiba maxis aku masuk mesej. "nape out?" .alamak. aku serba salah.aku off je dia online. rasa hampeh sangat. aku replay mesej itu seringkas mungkin.just aku bagi tau mahu online kembali sekembalinya aku ke rumah. aku turun dari tingkat 11.fuh, aku memang gayat giler.jejak tanah aku lega dan terus menuju ke kereta.

perjalanan ke down town tak la lama sangat. tapi semasa perjalanan ke sana aku sangat tertarik dengan gaya-gaya geng rempit. sungguh aku bengkek giler tgk budak2 rempit ni. macam bagus. dalam lubuk hati aku mahu sahaja aku turunkan tingkap dan jerit
"fuck rempit" sambil jari kiri aku menunjukkan isyarat lucah. sampai jugak ke down town yang tak pernah aku jejaki. macam teruja la sangat. berjalan2 sambil mata aku memandang banyak barangan yang aku mahu beli. tapi bila teringatkan jumlah wang di dompet aku, aku jadi simpati pada diri sendiri. nak beli beg yang dijual rm10 pun tak cukup. aku gagahkan mata aku untuk melihat semua. ada sesuatu yang betul2 menghiburkan aku di down town. tiba2 semasa aku sedang membelek2 sebuah minyak wangi aku terdengar koleksi lagu2 yang aku suka. lagu Matta-Jatuh Cinta Lagi. aku baru nak layan lagu ni, tapi bila vokal masuk, sungguh aku x sangka. suara budak. mula2 aku sangkakan lagu itu hanya putaran komputer yang telah di edit. tapi aku sangsi kerana keramaian mula bersorak seperti sangat teruja melihat prsembahan tersebut. aku ingat kt pentas tu tak da orang buat persembahan. leher aku mula memanjang kerana mahu melihat siapa kah gerangan yang menyanyikan lagu Matta ini. wah2...sungguh aku tak sangka. memang betul budak kecil yang menyanyikan lagu ini. aku ingat budak ini dalam umur 5 or 6 tahun kot.dia punya ligat atas pentas sebijik macam artis dewasa profesional.dan gaya nyanyian seperti playboy berpengalaman. dia bukan berkaraoke tapi dia hafal lirik lagu tu. sungguh aku respect ini budak kicik! aku menonton dengan senyuman yang manis.hahahahahahahaha....budak kecil ini dapat tepukan yang sangat gemuruh.aku terus beredar.jalan2 aku pun blah. kakak aku mengajak pula pergi ke danau kota.aku ikut ajelah.

perjalan ke danau kota adalah dalam 20 min.time tu mata aku dh memang rabak. tak tau kenapa. selalu aku dapat tahan. tapi kali ini ada semacam jampi yang mengantukkan aku. aku melangkah masuk ke danau kota. ini tempat juga 1st time aku masuk. terujalah sangat aku. seperti apa yang aku lakukan di down town. lihat2 sahaja. di sini juga aku tertarik dengan sesuatu. pertamanya kakak aku mengajak aku masuk ke dalam kedai haiwan kesayangan.dari jauh aku sudah nampak seekor kucing yang sangat comel dan nampak seperti sedang bermalas-malasn duduk di dalam sangkar. aku lajukan langkah aku. masuk terus dan aku mula menggosok2 kucing itu. aku bertanyakan kepada kakak aku, kucing untuk dijual ke?kakak aku pun tak tahu untuk dijual atau tidak.geram aku tengok kucing ni. walaupun terdapat 3 ekor lagi kucing di dalam kedai itu, tapi aku paling geram dgn kucing yang aku lihat ini. ada juga tedapat haiwan2 eksotik seperti ular sawa dan apa ntah.hamster pun ada.setelah puas melihat kucing yang digeramkan itu aku pun blah.sambung balik lihat2 dan pandang sahaja.

perkara kedua yang menarik perhatian aku. aku dengar lagu Saleem dinyanyikan. suara memang sebijik macam Saleem. so aku tak heranlah sebab yang lihat persembahan itu ramai. aku memang ingat betul2 Saleem yang nyanyi. so aku buat tak endah sahaja. tapi bila aku semakin dekat dengan pentas, aku ada dengar penonton menjerit
"cayalah macha!" "macha, satu lagi lagu!" "macha, esok deepavali lu talak laya ka?". aku pun megalihkan pandangan ke atas pentas. aku lihat seorang lelaki berbangsa india sedang melayan penonton. aku lihat dengan bersahaja. sebelum dia mahu menyanyi dia menjerit "tolong jangan curang dengan lelaki!". tiba masuk vokalnya, sekali lagi aku sangat terkejut.punyalah sedap suara macha ni. sebijik macam Saleem, serak2 basah. rupa2nya yang nyanyi lagu saleem tadi dialah!wah....sangat teruja. dalam hati aku macha ini boleh join Alleycats. wa cakapo samalu....dia punye suara sebijik macam orang melayu. kalo tak pandang sape yang nyanyi confirm memang ingat orang melayu. respect wa sama ini macha! selepas itu aku terus keluar dari danau kota.

jam aku lihat sduag pukul 1 lebih. kakak aku ajak makan lak. aku layankan aje sebab aku tgk adik2 aku dh kebulur. entah mane entah tunang kakak aku bawa. tempat makan tu memang punyalah ramai umat. kakak aku cakap yang lepak kat sini semua budak2 TAR College.patutla ramai.tempat dah la kotor.aku menolak ajakan kakak aku utk order makanan.aku nk minum jer coz x selera makan kt situ. kotor!dah la semua kene layan diri.aku pergi ke kaunter air.ada 6 air yang mahu aku order.aku lihat di kaunter air, sudah tersedia air2 yang di isi air teh o, milo dan macam2 lagi. air2 ini di isi setengah cawan. lepas tu dibiarkan terdedah. pergh...aku pikir ntah bersih tak air minuman ni.aku paksakan jugak beli.awek yang jaga kaunter ni aku tgk senang giler kerja dia.tinggal tambah ais dalam air2 yang terdedah tadi.aku pasrah jer minum air sirap limau.kakak aku order char kew teow. adik aku makan x habis, so aku kenela habiskan. sumpah tak sedap langsung!aku rasa lagi sedap char kew teow TTDI Shah Alam.aku pikir macam mane lah budak2 TAR College ni boleh selera makan kt situ. kandang pun x kotor macam ni. at least kat kandang ada gak selera nak makan. ni hampeh!pas makan aku terus blah!sumpah taknak makan kt sini lagi.

dalam kereta perjalan balik aku mesej kt orang yang aku tunggu nk online tadi.
"online lagi x?". dia katakan sudah tutup laptop coz katanya lama sangat tunggu aku.lantaklah. dalam otak aku sudah berkira2 utk tulis entri ini. sebelum sampai ke rumah, sekali lagi terserempak dengan sekumpulan beruk rempit.sungguh menyusahkan orang!

apa yang aku cuba mahu sampaikan di dalam entri ini ialah terjumpanya aku dua bakat yang berbeza. pertama seorang budak berumur 5 or 6 menyanyi seperti orang dewasa dam keduanya seorang india yang menyanyi seperti seorang melayu. sangat aku kagum.sekian terima kasih.





p/s : mata aku sudah rabak sangat....macam nak kene 'timbilen'

Saturday, October 25, 2008

"Tanpa Arah Tuju" By fariziskan...


adakah ini satu retorik?

adakah ini sebuah kehidupan?

adakah ini sebuah kejangalan?

adakah ini sebuah kebencian?

adakah ini sebuah puisi?

adakah ini sebuah kemanisan?

apakah yang anda dapat tafsirkan tentang ganbar ini?


gambar ini telah aku hasilkan ketika jiwa aku begitu kosong. aku hasilkan ketika mendengar kawan2 aku sedang presentation law. aku meminta sehelai kertas daripada nisa. dan aku tulis menari2 kan jari ku bersama pena aku. aku menggaris2 sehingga lah terbentuk nya lukisan ini. aku pun xtahu ia akan jadi seperti ini.


lukisan ini adalah jiwa aku~

Tuesday, October 21, 2008

retorik aku sebagai seorang pelajar....

"Retorik merupakan seni atau teknik memujuk melalui bahasa lisan, visual atau tulisan. Definisi retorik sudah diperluas sejak retorik dijadikan satu bidang kajian di universiti. Oleh itu, retorik klasik berbeza dengan retorik kontemporari yang turut melibatkan analisis teks tulisan dan visual."

secara retoriknya, kehidupan aku penuh dengan keretorikan (entah ada x istilah keretorikan ni dlm dewan bahasa). aku banyak berfikir mengenai bahasa yang perlu aku tuturkan setiap hari. aku pening memikirkan hal ini. aku seperti tiada keyakinan untuk menuturkan kata2 kerana aku sedar retorik kata-kata aku selalu tidak kena pada tempatnya. sering saja aku terdiam apabila menyertai sesuatu kelompok. aku cube utk mempelajari retorik kehidupan mereka tetapi aku rasa xbleh. sebab tu aku hanya diam saja jika aku menyertai sesuatu kelompok retorik yang baru.aku memang janggal jika bertemu dengan gaya retorik lain yang baru. retorik aku mcm mengambil masa utk menerima gaya retorik yang lain.

rasanya disekeliling aku suma tidak sedar kehidupan adalah pemujukan. seperti makna retorik itu juga. manusia sangatlah fleksibel. mereka mampu buat apa saj dlm kehidupan.tapi perbuatan mereka dibataskan TUHAN. seperti aku juga. aku mampu melakukan semua perkara. cuma aku tiada keyakinan utk menterjemahkan makna retorik dlm kehidupan. aku mahu tahu semua perkara tetapi tahap retorik aku belum sampai tahap yang diharapkan. cara retorik aku tidak boleh diterima oleh orang sekeliling.

aku selalu mengharapkan apa yang aaku lakukan akan menjadi suatu retorik yang sangat hebat. harapan adalah suatu yang mebawa kepada apa yang kita impikan,









p/s : kita selalu mengharapkan impian menjadi kenyataan.....

Monday, October 20, 2008

Al-Quran masih SUCI sehingga kiamat walaupun si kafir laknat mengotorkan nya...


anda perhatikan betul2 ayat2 di atas. ia nampak seperti ayat2 Al-Quran.YANG PASTI INI BUKANNYA AYAT AL-QURAN!!!!!!!!

tolong jangan benarkan diri anda diperbodohkan kafir laknat. tgk betul2...

ini adalah agenda Kristian. mereka mahu umat Islam murtad. jangan terpedaya. memang ia nampak cantik untuk dijadikan hiasan dinding dirumah anda. tapi ingat, ia bukan ayar al-Quran tetapi ia sebenanya ayat2 dr Bible.

menurut sumber yang aku percayai, bermula 21 Ogos 2006, sebuah gereja di Damansara telah mengedarkan kitab injil di dalam bahasa melayu yang dinamakan AL_KITAB. jangan anda terpedaya. selain itu terdapat juga 3 jenis air mineral yang juga telah diedarkan di pasaran. air mineral tersebut adalah BESTARI, AL-BARAKAH, AL-MANSUR. 3 jenis air mineral ini telah dicampur dengan HOLY WATER (air jampi kristian). dikatakan MUSLIM yang terminum holy water, dia tidak akan berupaya mengucap DUA KALIMAH SYAHADAH!ingat jgn ambil walau diberi percuma......




p/s: banyak dah muslim2 yg telah dimurtadkan...jangan anda tergolong seperti mereka...amin!!!!

Tuesday, October 14, 2008

kepenatan dalam bercinta


penat nya kalau kita sering bercakap tentang cinta.
penat otak.
terseksa akal.
tersepit hati.

penatnya kalau kita sering lupa tentang cinta.
terseksa jiwa.
terselubung diri.
terperangkap kata-kata.

penatnya kalau kita bermain tentang cinta.
rasa tertipu hati.
rasa terkena jiwa.
rasa tertekan akal.


penatnya kalau kita asyik bercinta dan bercanda.
tanpa tahu pengakhiran cinta.
tanpa tahu makna cinta.
tanpa tahu sucinya cinta

penatnya kalau tidak mengenal cinta sejati.
sering terluka.
sering dipermainkan.
sering diberi janji kosong.

penatnya...
sungguh cinta itu penat!

Monday, October 13, 2008

kisah keinsafan yang tiada kemaafan...


Aku tidak tahu dimana berada. Meski sekian banyak manusia berada disekelilingku, namun aku tetap merasa sendiri dan ketakutan. Aku masih bertanya dan terus bertanya, tempat apa ini, dan buat apa semua manusia dikumpulkan. Mungkinkah, ah aku tidak mau mengira-ngira.

Rasa takutku makin menjadi-jadi, tatkala seseorang yang tidak pernah kukenal sebelumnya mendekati dan menjawab pertanyaan hatiku. "Inilah yang disebut Padang Mahsyar," suaranya begitu menggetarkan jiwaku. "Bagaimana ia bisa tahu pertanyaanku," batinku. Aku menggigil, tubuhku terasa lemas, mataku tegang mencari perlindungan dari seseorang yang kukenal.

Kusaksikan langit menghitam, sesaat kemudian bersinar kemilauan. Bersamaan dengan itu, terdengar suara menggema. Aku baru sadar, inilah hari penentuan, hari dimana semua manusia akan menerima keputusan akan balasan dari amalnya selama hidup didunia. Hari ini pula akan ditentukan nasib manusia selanjutnya, surgakah yang akan dinikmati atau adzab neraka yang siap menanti.

Aku semakin takut. Namun ada debar dalam dadaku mengingat amal-amal baikku didunia. Mungkinkah aku tergolong orang-orang yang mendapat kasih-Nya atau jangan-jangan .........

Aku dan semua manusia lainnya masih menunggu keputusan dari Yang menguasai hari pembalasan. Tak lama kemudian, terdengar lagi suara menggema tadi yang mengatakan, bahwa sesaat lagi akan dibacakan daftar manusia-manusia yang akan menemani Rasulullah SAW di surga yang indah. Lagi-lagi dadaku berdebar, ada keyakinan bahwa namaku termasuk dalam daftar itu, mengingat banyaknya infaq yang aku sedekahkan. Terlebih lagi, sewaktu didunia aku dikenal sebagai juru dakwah. "Kalaulah banyak orang yang kudakwahi masuk surga, apalagi aku," pikirku mantap.

Akhirnya, nama-nama itupun mulai disebutkan. Aku masih beranggapan bahwa namaku ada dalam deretan penghuni surga itu, mengingat ibadah-ibadah dan perbuatan-perbuatan baikku. Dalam daftar itu, nama Rasulullah Muhammad SAW sudah pasti tercantum pada urutan teratas, sesuai janji Allah melalui Jibril, bahwa tidak satupun jiwa yang masuk kedalam surga sebelum Muhammad masuk. Setelah itu tersebutlah para Assabiquunal Awwaluun. Kulihat Fatimah Az Zahra dengan senyum manisnya melangkah bahagia sebagai wanita pertama yang ke surga, diikuti para istri-istri dan keluarga rasul lainnya.

Para nabi dan rasul Allah lainnya pun masuk dalam daftar tersebut. Yasir dan Sumayyah berjalan tenang dengan predikat Syahid dan syahidah pertama dalam Islam. Juga para sahabat lainnya, satu persatu para pengikut terdahulu Rasul itu dengan bangga melangkah ke tempat dimana Allah akan membuka tabirnya. Yang aku tahu, salah satu kenikmatan yang akan diterima para penghuni surga adalah melihat wajah Allah. Kusaksikan para sahabat Muhajirin dan Anshor yang tengah bersyukur mendapatkan nikmat tiada terhingga sebagai balasan kesetiaan berjuang bersama Muhammad menegakkan risalah. Setelah itu tersebutlah para mukminin terdahulu dan para syuhada dalam berbagai perjuangan pembelaan agama Allah.

Sementara itu, dadaku berdegub keras menunggu giliran. Aku terperanjat begitu melihat rombongan anak-anak yatim dengan riang berlari untuk segera menikmati kesegaran telaga kautsar. Beberapa dari mereka tersenyum sambil melambaikan tangannya kepadaku. Sepertinya aku kenal mereka. Ya Allah, mereka anak-anak yatim sebelah rumahku yang tidak pernah kuperhatikan. Anak-anak yang selalu menangis kelaparan dimalam hari sementara sering kubuang sebagian makanan yang tak habis kumakan.

"Subhanallah, itu si Parmin tukang mie dekat kantorku," aku terperangah melihatnya melenggang ke surga. Parmin, pemuda yang tidak pernah lulus SD itu pernah bercerita, bahwa sebagian besar hasil dagangnya ia kririmkan untuk ibu dan biaya sekolah empat adiknya. Parmin yang rajin sholat itu, rela berpuasa berhari-hari asal ibu dan adik-adiknya di kampung tidak kelaparan. Tiba-tiba, orang yang sejak tadi disampingku berkata lagi, "Parmin yang tukang mie itu lebih baik dimata Allah. Ia bekerja untuk kebahagiaan orang lain." Sementara aku, semua hasil keringatku semata untuk keperluanku.

Lalu berturut-turut lewat didepan mataku, mbok Darmi penjual pecel yang kehadirannya selalu kutolak, pengemis yang setiap hari lewat depan rumah dan selalu mendapatkan kata "maaf" dari bibirku dibalik pagar tinggi rumahku. Orang disampingku berbicara lagi seolah menjawab setiap pertanyaanku meski tidak kulontarkan, "Mereka ihklas, tidak sakit hati serta tidak memendam kebencian meski kau tolak."

Masya Allah murid-murid pengajian yang aku bina, mereka mendahuluiku ke surga. Setelah itu, berbondong-bondong jamaah masjid-masjid tempat biasa aku berceramah. "Mereka belajar kepadamu, lalu mereka amalkan. Sedangkan kau, terlalu banyak berbicara dan sedikit mendengarkan. Padahal, lebih banyak yang bisa dipelajari dengan mendengar dari pada berbicara," jelasnya lagi.

Aku semakin penasaran dan terus menunggu giliranku dipanggil. Seiring dengan itu antrian manusia-manusia dengan wajah ceria, makin panjang. Tapi sejauh ini, belum juga namaku terpanggil. Aku mulai kesal, aku ingin segera bertemu Allah dan berkata, "Ya Allah, didunia aku banyak melakukan ibadah, aku bershodaqoh, banyak membantu orang lain, banyak berdakwah, izinkan aku ke surgaMu."

Orang dengan wajah bersinar disampingku itu hendak berbicara lagi, aku ingin menolaknya. Tetapi, tanganku tak kuasa menahannya untuk berbicara. "Ibadahmu bukan untuk Allah, tapi semata untuk kepentinganmu mendapatkan surga Allah, shodaqohmu sebatas untuk memperjelas status sosial, dibalik bantuanmu tersimpan keinginan mendapatkan penghargaan, dan dakwah yang kau lakukan hanya berbekas untuk orang lain, tidak untukmu," bergetar tubuhku mendengarnya.

Anak-anak yatim, Parmin, mbok Darmi, pengemis tua, murid-murid pengajian, jamaah masjid dan banyak lagi orang-orang yang sering kuanggap tidak lebih baik dariku, mereka lebih dulu ke surga Allah. Padahal, aku sering beranggapan, surga adalah balasan yang pantas untukku atas dakwah yang kulakukan, infaq yang kuberikan, ilmu yang kuajarkan dan perbuatan baik lainnya. Ternyata, aku tidak lebih tunduk dari pada mereka, tidak lebih ikhlas dalam beramal dari pada mereka, tidak lebih bersih hati dari pada mereka, sehingga aku tidak lebih dulu ke surga dari mereka.

Jam dinding berdentang tiga kali. Aku tersentak bangun dan, ASTAGHFIRULLAH ternyata Allah telah menasihatiku lewat mimpi malam ini.

"Ya Tuhan kami, berilah kami kebaikan di dunia dan kebaikan di akhirat dan peliharalah kami dari siksa neraka“

(QS. Al-Baqarah : 201)

"Ya Tuhan kami, janganlah Engkau jadikan hati kami condong kepada kesesatan sesudah Engkau beri petunjuk kepada kami, dan karuniakanlah kepada kami rahmat dari sisi Engkau; karena sesungguhnya Engkau-lah Maha Pemberi (karunia).“

(QS. Ali Imran : 8)


p/s : termasuk dalam golongan manakah kita?

Sunday, October 12, 2008

kenapa ya hidup mesti berfikir?


ketika kaki berbicara
apakah kita sedar bahawa mata sedang memandang

ketika tangan sedang mencari
adakah kita sedar bahawa telinga sedang mendengar

ketika badan menanggung beban
adakah kita sedar bahawa akal sedang terbeban

ketika hati sedang memahami
adakah kita sedar bahawa mulut terkunci rapat

ketika kata-kata sedang menari
adakah kita sedar bahawa jari jemari sedang menggeletar

ketika kita sedang melakukan apa yang kita suka
adakah kita sedar bahawa apa yang kita suka adalah sesuatu yang mendatangkan keburukan

kita tidak pernah fikir apa yang kita lakukan






p/s : walau apa jua yang terlintas, walau apa jua yang tersentak, walau apa jua yang terfikir, walau apa jua yang diingini, kita mesti fikir siapa dan kenapa dilakukan.

Si Gemok Afdlin buat filem lagi....






aku sangat teruja menanti kehadiran filem ini di panggung. aku sangat teruja apabila si gemuk afdlin buat filem. pasti ada kelainan yang si gemuk ini mahu tunjukkan. lihat sahaja filem2 nya yang lain. cuma satu aja harapan aku terhadap buah tangan si gemuk yang terbaru ini, HARAP2 TIADA KEKOSONGAN DI DALAM FILEM KAMU LAGI.




p/s : ada sesiapa mahu menemani aku ke panggung menonton Los Dan Faun?

Saturday, October 11, 2008

aku sering dibuang ke kiri..ke kanan..ke depan..ke belakang..ke atas.. ke bawah..lg ke mana2...

dicampak kerana kelemahan sendiri
ditendang kerana kesilapan sendiri
dicucuk kerana ketidakpastian sendiri
dimamah kerana tidak sempurna

diejek kerana takdir
dihina kerana semangat
dibahan kerana diri tak lupe
diteriak kerana tak paham

kenapa ini berlaku?
adakah ketidaksempurnaan diri?
adakah kelemahan diri?
adakah kesalahan diri?
adakah kekhilafan diri?

adakah kamu sempurna?
adakah kamu tiada kesalahan?
adakah kamu tiada kelemahan?
adakah kamu adalah segalanya?

tidak!
kamu juga tidak sempurna!
kamu juga melakukan kesalahan!
kamu juga ada kelemahan!
kamu layak dihina!
kamu juga perlu diejek!
kamu juga wajib dibahan!
kamu juga patut diteriak!

ingat!
jangan kau ingat kau sahaja ada di dunia ini!

dunia tak pernah sepi dengan senyuman seorang wanita....


"P : b, ayang nk g raya ngn mak...
L : ok......
P : b watpe 2?bz ke?
L : wat assignment...
P : ayang rasa cemburu la...
L : apsal?
P : ntah......."


wanita boleh rasa cemburu walaupun insan yang disayanginya berjauhan dengannya. ini adalah fakta. sebenarnya jiwa wanita itu sangat kuat apabila ia mencintai seseorang. kepada anda-anda yang sedang bercinta pasti anda merasai. pasangan suami isteri juga turut merasai apatah lagi kita yang sedang bercinta walaupun tiada ikatan rasmi. inilah yang dikatakan cinta sejati. wanita seperti ini lah yang perlu dicari. wanita seperti inilah juga sering dikecewakan oleh para lelaki yang tidak mengenal erti cinta.

wanita hanya menyayangi lelaki yang dia rasa mampu melindunginya dalam apa jua bentuk. wanita hatinya untuk lelaki yang telah disenanginya. cinta di dalam hati wanita bukan untuk ditatang seperti anak tetapi perlu di jaga se adanya dan menerima se ada nya. jika lelaki itu menyintai wanita se adanya, maka kenapa ia perlu membeza-bezakan sifatnya? perlulah menerimanya selagi ia masih menyayangi diri kamu.

wanita perlu didampingi hatinya selagi ia mengatakan 'aku cinta padamu'. lelaki adalah pelengkap wanita. begitu juga senaliknya. saling berkait dan saling menginginkan jiwa dan raga. jiwa manusia adalah sangat kompleks untuk difahami walaupun kita ada hati dan perasaan untuk memahaminya. namun ia masih membataskan kita kerana kita hanyalah manusia. begitu juga wanita, ia memerlukan picisan kasih sayang setelah bercinta untuk memekarkan lagi cinta yang telah subur.

P : I wish u the only 'abang' that i have...
L : hmmm....

this is my PASSION!!!!


sing along to this great tune...
GLORY GLORY MAN UNITED!!!

Glory Glory Man United
Glory Glory Man United
Glory Glory Man United
As the Reds Go
Marching On! On! On!

Just like the Busby Babes in Days gone by
We'll keep the Reds Flags flying high
You've got to see yourself from far and wide
You've got to hear the masses sing with pride....
United! Man United!

Were the boys in Reds and we're on our way to Wemberly
Wemberly! Wemberly!
Were the famous Man United and we're going to Wemberly
Wemberly! Wemberly! x2

In Seventy-Seven it was Docherty
Atkinson will make it Eigthy Three
And everyone will know just who we are
They'll be singing 'Que Sera Sera'
United! Man United!






p/s : this is man united rules..............................

aku memang DIEHARDFANZ Manchester United......untill DIE!!!


We are the team
nobody else can touch
United...I love them
they are the only team alive
the other one to shine
and now i am gonna tell you how i feel

FUCK peter kenyon and abramovich
FUCK you Mourinho you son of bitch
FUCK kevin keegan and FUCK freddy lee
FUCK steve mcmahon and FUCK MAN CITY

FUCK LEEDS UNITED you'r down at your game
FUCK norman hunter and FUCK andy gray
FUCK EVERTON and FUCK you LIVERPOOL
FUCK all you scousers coz MANCHESTER RULE!

Ronaldo, Van Nistelrooy
play for the baddest team
with Ferdinand and super Roy Keane

Silvestre and Ryan Gigs
and we will never let fact just win one back
we don't give a damn 'bout no one else

FUCK arsene wenger and arsenal too
FUCK all the cockness we fucking hate u!
FUCK everton and FUCK you liverpool
FUCK all you scousers coz MANCHESTER RULE!

RULE X2 UNITED
RULE X2 UNITED
RULE X2 UNITED
RULE X2 UNITED

now i hate the scousers
and i hate liverpool!
the fucking chide?
and united rule...

and chelsea
who do you think you are?
its being going on for years
its gonna end in tears
you will never be as big as MAN UNITED

FUCK BARCELONA and FUCK REAL MADRID
i love UNITED since i was a kid
FUCK BAYERN MUNICH and AC MILAN
FUCK DEPORTIVO and....
FUCK all you scousers coz MANCHESTER RULE!

RULE UNITED!
THIS IS MAN UNITED RULES!!!!
GLORY2 MAN UNITED!!!

Wednesday, October 8, 2008

kekosongan filem MELAYU.....


jiwa filem MELAYU masih kosong. itu yang aku dapat gambarkan setelah bertahun2 menonton filem MELAYU. kenapa ya? tiada kesempurnaan yang ditunjukkan di dalam filem MELAYU. penontonan aku ke atas filem MELAYU sangat kecewa bila tiba penghujungnya. wujud ketidakpuasatian setelah habis menonton.

baru sahaja beberapa jam aku menonton filem ANTOO FIGHTER arahan AZIZI 'CHUNK' ADNAN pada promosi filem di Dewan Sri Budiman UiTM. aku tak paham apa filem ini pada mulanya. satu saat mulanya filem ini. aku sungguh terpesona dengan penyampaian montajnya. bukan sahaja aku, rakan2 dan seluruh penonton di dalam DSB sangatlah terpegun dengan montajnya yang menampilkan kelainan. tabik spring aku berikan! dalam hati aku, 'gempak citer ni, mesti pasni mcm gempak'. aku sangat teruja untuk meneruskan penontonan.

mulanya dengan adegan mimpi watak utama yang dilakonkan RADHI OAG. sangat kelakar babak mimpi itu. hbs sahaja babak mimpi itu perjalanan cerita semacam membosankan aku. sehinggalah sampai di tengah2 plot, aku mahu tertidur. tak tahu kenapa. bosan. aku mula menjumpai 'kekosongan filem MELAYU' di dalam antoo fighter. ada juga adengan seperti di dalam POWER RANGERS. sungguh aku x paham kenapa perlu dibuat sebegitu. sampai kepada pengakhirannya filem ini dilihat kosong walaupun kekuatan plot ceritanya hanyalah klise kepada filem power rangers.

pengarah ada mengatakan sebelum penayangan bermula, "filem yang anda akan lihat ini adalah hanya sekadar draft sahaja, full filem belum siap. masih ada di THAILAND. krew cuti raya. filem yang anda semua akan lihat hanya siap 70% CGI nya sahaja. kalau nk lg gempak tgk kt panggung". aku mula berfikir. mungkin apa yang aku tonton ini hanyalah kerja setakat 'tangkap muat'. tapi tidak mengapa. aku akan pergi ke panggung untuk menonton sekali lagi filem ini. aku mahu lihat samada pengarah hanya cakap kosong atau filem ini sekadar tangkap muat sahaja.






p/s = cuti raya baru ni aku ada menonton filem I'M NOT SINGLE. aku suka idea filem ini. tapi aku masih kecewa, filem ini kosong. filem ini tersenarai di dalam 'kekosongan filem MELAYU'.............

Tuesday, October 7, 2008

Orang Melayu diBODOHkan politik!!!!!

BUHSAN!
RIMAS!
GERAM!
MENYAMPAH!
SUCK!
FUCK!
SON OF BITCH!

lemas aku dengan politik yang penuh kedengkian dan ketaksuban. kenapa lahanat2 ini sangat taksub terhadap fahaman politik sehingga menyebabkan kami yang dikatakan 'lonely' ini ditarik ke dalam kancah politik yang kotor????

sangat menggeramkan!!! kami dikatakan menyampaikan ajaran sesat kepada anak2 muda kampung sedangkan kami hanya memimpin sebuah baraan kampung sahaja. sungguh menjelekkan lahanat ini! aidilfitri hanyalah satu landasan untuk kita semua bermaafan tetapi lahanat ini masih menjalankan 'dakyah' politiknya untuk menjatuhkan orang lain.

sangat aku tak faham!!! adakah otak mereka ini sudah disembur dengan air liur pemimpin politik parti? adakah otak mereka telah dibodohkan dengan fahaman politik yang sangat jijik? ya...aku tau..mereka sangat taksub!!!

ketaksuban mereka ini mengatasi segala2nya. lahanat ini merasakan mereka berkuasa setelah mereka mempunyai fahaman politik yang sangat bodoh. hilang semua tatasusila sebagai seorang melayu yang mulia! hilang semua prinsip2 melayu yang sering ditatang! hilang semua sifat2 Islam!

sungguh aku kisah!!! tak salah pun nak sokong mana2 parti politik lain. tetapi janganlah jadi sangat taksub sehinggakan menyusahkan orang lain. janganlah hilang identiti melayu itu walaupun fahaman politik berbeza!

sungguh aku tak sangka!!! walau apa pun yang jadi. aku masih jiran lahanat ini. aku doakan lahanat ini berubah.......amin!!!








p/s = hahahahahhaa..aku benci politik sekarang!!!!!!

Monday, October 6, 2008

atas ke bawah..

dr helaian rambut
ia turun setitik
menyelusuri rambut
bermain2 di atas kulit
kulit gatal
tangan geram
ia mula meresap
masuk ke rongga rambut
tiba2
terhantuk tengkorak
hentak2 tengkorak
lepas memasuki otak
otak mula diracuni
nafsu menjengah
bersatu menari
fikiran rosak
ia pun alpa
siapa diri
dibayangi masa lampau
tidak dibebani hidup
terus hanyut
hanyut dibuai arus
kehidupan kosong









p/s = ntah pape merepek time maghrib2 ni...tp aku rasa dalamannya...ia sgt tersirat...siapa yg tahu beruntung....amin!!!!

sajer~



jalan-jalan
memandang kamu
jalan-jalan
hati kosong

jalan-jalan
memandang kamu
jalan-jalan
hati terasa pedih

jalan-jalan
memandang dia
jalan-jalan
jiwa ku meronta

jalan-jalan
dipandang kamu
jalan-jalan
hati terdetik

jalan-jalan
pandangan meliar
jalan-jalan
jiwa ku menari

jalan-jalan
membawa erti
jalan-jalan
senang melihat kamu

buat insan yg mengenal erti sahabat & cinta.....



sekian kalinya jari jemariku berlari-lari mengejar apa itu makna lagu sahabat dan apa makna lagu cinta. jiwa aku tidak pernah dirasai apa itu sahabat kerana maksud sahabat itu jiwaku tidak mengenalinya. sahabat yang sentiasa gelak ketawa senang didapati, akan tetapi sahabat yang berkongsi duka hati kita sangat susah hendak di ketemu. apa erti sahabat jikalau hidup kita tidak dirasai sahabat? sahabat adalah pelengkap jiwa bukan sahaja perlu diisi dengan cinta. jika sahabat dirasakan membawa seribu penyesalan, maka sahabat itu bukanlah membawa erti jiwa sahabat tetapi membawa erti sebenar dia adalah erti kehidupan.

kebiasaan sahabat yang membawa erti kehidupan selalu menyakitkan hati. kebiasaan sahabat yang membawa erti sahabat adalah segalanya bagi insan. sahabat jenis ini perlu kita noktahkan sehinggalah ajal menjemput kita. jangan dibiarkan kelakuan kita disalahertikan. sahabat yang membawa erti sahabat bukan memaksa kita untuk segalanya tapi dia memerlukan kesucian dalam bersahabat. bukan cinta sahaja memerlukan kesucian dan ketulusan.

jiwa pernah dirasai kosong tanpa sahabat yang dimaksudkan. ia perlu! ia patut!
ia kesan! ia ada! tapi apakah sahabat itu perlu dicari atau kita sekadar menunggu sahabat itu dtg? aku rasa kalian tentu faham apa yang dimaksudkan. ianya bukan sekadar omongan kosong tanpa ada rasa jiwa sahabat tetapi omongan yang sedalam2nya mahu menyelami maksud sahabat. kalian semua tentu juga faham apa yang ditulis. ianya bukan satu ilusi insan tetapi satu bayangan yang perlu direalitikan.



"manusia perlu sedar sahabat yang membawa erti sahabat ada dlm jiwa masing2"

Sunday, October 5, 2008

tidur banyak...mati cepat!

Terlalu banyak tidur atau tidur lebih dari lapan jam sehari tak hanya akan membuat Anda dicap sebagai pemalas tapi juga membuat Anda cepat mati. Wah....!

Penelitian yang dilakukan oleh Institusi American Cancer Society ini melibatkan 1000 orang relawan dari beberapa negara di Amerika, dan berhasil mengungkapkan bahwa orang yang tidur lapan jam sehari ternyata berisiko 12% meninggal lebih cepat. Risiko ini meningkat menjadi 17% pada orang-orang yang tidur sembilan jam sehari. Risiko kematian yang paling besar terjadi pada seseorang yang tidurnya mencapai sepuluh jam sehari, yaitu mencapai 34%.

Mengapa tidur lebih dari lapan jam sehari tidak dianjurkan? Profesor Daniel F. Kripke, salah seorang peneliti mengatakan bahwa terlalu banyak tidur sama seperti terlalu banyak makan. Tubuh tidak memerlukan lebih dari yang ia perlukan, terlalu banyak tidur hanya akan membuat organ tubuh melemah. "Sebaiknya setiap orang mempunyai kebiasaan tidur 6,5 jam sehari, tapi harus tidur yang berkualiti. "Tak ada alasan untuk menambah jam tidur, tubuh akan memberitahu kita berapa banyak jam yang ia perlukan untuk beristirahat, " ujar Prof... Daniel.

Jadi, merujuk pada penelitian di atas maka dapat diambil kesimpulan bahawa tidur tujuh jam sehari adalah yang terbaik. Penelitian tersebut menunjukkan bahwa tubuh paling merasa nyaman jika hanya tidur selama tujuh jam. Tak masalah juga jika tidur kurang dari tujuh jam sehari. Misalnya, enam atau lima jam sehari. "Tapi ingat, tidak baik bagi kesihatan apabila Anda terus menerus tidur kurang dari lima jam sehari dalam waktu yang cukup lama," ujar Prof. Daniel mengingatkan.

"Kalau selama ini Anda tidur lebih dari yang diperlukan oleh tubuh, maka mulai sekarang hilangkan kebiasaan tersebut. Tidurlah yang berkualiti dan yakinlah bahwa tidur selama tujuh jam sehari telah mencukupi dan membawa impak yang positif bagi kesehatan Anda.



p/s = tulisan ini ditujukan khas untuk housemate saya iaitu Mohd Adam...saya doakan dia cepat berubah...amin!

jiwa rayaku~